Na akú zeleninu si pri low carb (nízkosacharidovém) stravovaní dávať pozor?

Ako už všetci vieme, zelenina by mala byť neoddeliteľnou súčasťou každého jedla. Je plná vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov. Pomáha nám udržiavať štíhlu líniu a zdravú hladinu cholesterolu. Je skvelá ako prevencia proti civilizačným chorobám, pomáha tráveniu a peristaltike čriev a prirodzene váš organizmus omladzuje. Ale pozor! Ak si ste na low carb jedálničku, je dôležité vedieť, aká zelenina je pre tento typ stravovania vhodná. Aj medzi zeleninou sa nájdu „jedinci“, ktorí majú sacharidov veľa. 

zelenina1

Pozor na červenú zeleninu

Zelenina, ktorá má červenú farbu (typicky paradajka, červená repa, červená kapia, červená kapusta, mrkva, atď.) má všeobecne vyšší podiel sacharidov. Samozrejme nehovoríme, aby ste sa týchto druhov vzdávali úplne. Pre svoje blahodarné účinky majú tieto druhy zeleniny na tanieri svoje miesto. Šetrite však na ich množstve. 

Cesnak

Cesnak do kuchyne určite patrí. Má nenahraditeľnú chuť a arómu a z mnohých jedál urobí naozajstné delikatesy. Ešte k tomu dokáže rozvoňať celý váš dom. Cesnak je však zeleninou, ktorá je na poprednej priečke v obsahu sacharidov. Čo je však na ňom to skvelé je to, že ho do jedál nepridávame veľa (ak nehovoríme o krémovej cesnačke). Pár strúčikov vašej diéte neublíži. Cesnak je jedným z najväčších zázrakov prírodnej medicíny. Obsahuje éterické oleje, silice, selén, vitamíny A, B, C a E, má protizápalové a dezinfekčné účinky, ničí baktérie a vypudzuje z tela parazity. 

Hrášok

Aj hrášok patrí do kategórie zeleniny s vysokým obsahom sacharidov. Konzumujte ho, prosím, preto s mierou. Na druhú stranu ide o vitamínovú bombu. Je plný „céčka“, obsahuje železo, beta-karotén, draslík, a samozrejme vlákninu. 

zelenina2

Pór

Aj pór patrí medzi zeleninu, s ktorou by ste, ak sa stravujete nízkosacharidovo, mali trochu šetriť. Ale v kuchyni si ho určite zachovajte. Je skvelý napríklad do polievok. Navyše obsahuje horčík, selén, draslík, fosfor, mangán a železo. Okrem toho v ňom nájdete aj vitamíny E, C a B6.  

Cibuľa 

Od cibule by ste to možno nečkali, ale aj ona má vysoký podiel sacharidov. Na druhú stranu, bez cibule by bola naša kuchyňa o poznanie nudnejšia. Cibuľa slúži ako základ pre mnohé jedlá, pridáva sa do šalátov, nátierok a polievok. Ak to s ňou  nebudete preháňať, do low carb sa hodí. Navyše podporí aj vaše zdravie. Cibuľa je totiž prírodným antibiotikom, je zdrojom mnohých vitamínov a minerálnych látok a znižuje možnosť ochorenia niektorým civilizačným neduhom.