Čo je low carb

Low carb je anglické označenie pre jedálniček, v ktorom je znížený obsah sacharidov. U nás tento štýl stravovania voláme nízkosacharidový. Vysoké množstvo sacharidov v strave vedie nevyhnutne k zhoršeniu zdravia (nadváha, obezita, civilizačné ochorenia, problémy so zubami a ústnou dutinou, zhoršenie pleti a pod.) Cukry (sacharidy) sú dnes, bohužiaľ, v potravinárskom priemysle pridávané takmer do všetkého. Je preto veľmi ťažké orientovať sa v tom, ktoré potraviny sú pre nízkosacharidové stravovanie vhodné. Práve preto je tu DailyMix, ktorý vám tieto jedlá ponúka na jednom mieste.

Je rozdiel medzi keto a nízkosacharidovým jedálničkom?

Ketónová diéta (a zámerne píšme diéta) je oproti nízkosacahridovému stravovaniu naozaj veľmi rozdielna. Kým keto diétu môžete držať len určitý čas a vaše telo je počas tohto obdobia v ketóze, nízkosacharidovo môžete jesť celý zvyšok života. Je veľa ľudí, ktorí práve po ketónovej diéte prirodzene prešlo na low carb. Podarilo sa im schudnúť, zlepšilo sa im zdravie a zistili, že veľké množstvo sacharidov im vlastne bráni v tom, aby mohli žiť plnohodnotný život.

zelenina1

Ako množstvo sacharidov je počas low carb diéty prípustné?

Kým počas ketónovej diéty znížite obsah sacharidov pod 50 gramov za deň, pri nízkosacharidovom stravovaní by ste sa mali držať na
120 – 150 gramoch denne. Z bežných potravín, ktoré sú v ponuke v obchodoch však polovicu denného príjmu zjete napríklad už pri raňajkách. Typickým príkladom sú zdravo sa tváriace müsli, ktoré sú plné cukrov.

Je nízkosacharidové stravovanie bezpečné?

Low carb je pre milióny ľudí po celom svete ich životným štýlom. Nijako negatívne neovplyvňuje zdravie. Naopak. Z mnohých výskumov, ktoré sa v posledných rokoch uskutočnili vyplýva, že tento jedálniček je pre telo výrazne lepší a zdravší, ako rôzne iné diéty.

Ak chcem jesť nízkosacharidovo, musím jesť len DailyMix?

V žiadnom prípade. DailyMix vám ponúka množstvo potravín, ktoré sú pre tento typ stravovania vhodné. Môžete po nich siahnuť, keď nemáte čas variť, keď chcete mať istotu, že potravina je naozaj nízkosacharidová. Zvyšok už je na vás. Naštudujte si, čo všetko spadá do kategórie low carb jedál. Kombinujte, experimentujte a nebojte sa vyskúšať doposiaľ nepoznané. Nezabúdajte na zeleninu, ovocie, pitný režim. Jesť low carb neznamená vzdať sa napríklad koláčov a sladkostí. Musíte len vedieť, ako na to.

zelenina2

Koľko jedál denne je potrebné jesť počas nízkosacharidovej diéty?

Zámerne o DailyMixe nehovoríme ako o diéte. Samozrejme, ak chcete schudnúť, toto je cesta. My by sme vás však chceli naučiť stravovať sa inak. Premýšľajte o tom, čo jete. Ak si chcete vašu váhu a zdravie udržať, jedzte 5x denne. Predídete tak prejedaniu sa, rozhýbete metabolizmus a nebudete pociťovať hlad.

Môžem mať pri prechode na nízkosacharidové stravovanie nejaké problémy?

To sa týka predovšetkým ketónovej diéty. Niektorí ľudia, ktorí prechádzajú do ketózy, môžu pociťovať bolesti hlavy, únavu či problémy so zažívaním. Tento stav má odborný názov ketochrípka. Signalizuje vám, že je vlastne všetko v poriadku, pretože telo začína namiesto sacharidov „fungovať na“ ketónoch (ide o látky, produkované z vlastných tukových zásob). Pri low carb stravovaní sa tento stav môže tiež  výnimočne objaviť. Nie je čoho sa báť. Závislosť na cukre vie byť poriadna. Telo sa vás snaží donútiť, aby ste mu nejaký ten cukor dodali. Je to rovnaké, ako pri fajčiaroch, ktorí potrebujú svoju dávku nikotínu. Stačí jednoducho nepoľaviť a samo to prejde.

Čo sa pri low carb stravovaní nesmie?

Nízkosacharidové stravovanie úplne vylučuje potraviny so škrobmi. To sú strukoviny, kukurica, popcorn, zemiaky alebo ryža. Jesť by sa nemali ani obilniny, niektoré sójové výrobky, údeniny (ak majú vysoký obsah sacharidov), niektoré tuky, a samozrejme všetko, čo má už zo samej podstaty množstvo sacharidov (cukor, med, klasické sušienky, oblátky, sladené nápoje, džúsy, bonbóny a čokolády). Možno sa teraz chytáte za hlavu a hovoríte si, že čo vám vlastne zostáva. Lenže, väčšina týchto potravín má aj svoju alternatívu. Stačí si len vybrať z nášho e-shopu.