9 mýtov o nízkosacharidových diétach

O nízkosacharidových diétach koluje mnoho rôznych informácií. Niekto tvrdí, že ide o najlepší spôsob stravovania, iní zase, že je to módny výstrelok, ktorý škodí zdraviu. V dnešnom článku vám prinášame 9 najčastejších mýtov o nízkosacharidovom stravovaní.

 Foto c.1

Mýtus č. 1: Je to módna diéta


Tento termín sa používa pre diéty, ktoré sa tešia popularite len veľmi krátky čas. Väčšinou ich „preslávi“ niektorá zo známych osobností, ktorá s ich pomocou zaručene chudne. Nízkosacharidové stravovanie sem však nepatrí. Jeho benefity boli potvrdené množstvom odborníkov. Navyše je populárne už desiatky rokov. Robert Atkins, zakladateľ Atkinsonovej diéty, pri ktorej sa v jedálničku výrazne obmedzujú sacharidy, vydal svoju prvú knihu v roku 1972. Úplne prvá kniha o nízkosacharidovom stravovaní vyšla však už v roku 1863, ktorej autorom je anglický hrobár William Banting. Trpel obezitou a nízkosacharidová diéta mu pomohla schudnúť. Vzhľadom k dlhodobým a vedecky potvrdeným úspechom nízkosacharidových diét je možné ich len veľmi ťažko považovať za obyčajný módny výstrelok. 

Mýtus č. 2: Je nemožné držať túto diétu dlhodobo.


Odporcovia nízkosacharidových diét často tvrdia, že sa nedajú držať dlhodobo. Vyradené potraviny vraj začnú časom každému v jeho jedálničku veľmi chýbať. To vedie k porušeniu diéty a opätovnému nárastu váhy. Bohužiaľ, základom všetkých diét sú nejaké obmedzenia. Či už musíte vynechať vybrané potraviny, alebo zredukovať váš kalorický príjem. Výhodou nízkosacharidového stravovania je, že sa môžete najesť do sýtosti bez toho, aby ste naberali nechcené kilá. Taktiež vás netrápia nekontrolované chute. Na rozdiel od diét postavených na zníženom príjme kalórií, pri ktorých sa do sýta nenajete a ste preto často hladní. Čo je pre mnohých ľudí  dlhodobo neudržateľné. Neexistujú však žiadne vedecké dôkazy o tom, že nízkosacharidové diéty sa držia horšie ako ktorékoľvek iné diéty.

Mýtus č. 3: Väčšinu zhodených kíl tvorí voda


Telo skladuje veľa sacharidov vo forme glykogénu vo svaloch a pečeni. Glykogén na seba viaže veľa vody. Keď obmedzíte príjem sacharidov, zníži sa aj vaša zásoba glykogénu. To je dôvod, prečo pri prechode na nízkosacharidovú stravu stratíte veľkú časť váhy v podobe vody. To je častý argument proti low carb stravovaniu. Odporcovia taktiež tvrdia, že všetko, čo schudnete, je vlastne len voda. Pri nízkosacharidovej diéte nejde dole s váhou len voda. Samozrejme strácate aj telesný tuk, a to predovšetkým viscerálny tuk v oblasti brucha. Ide o vnútorný tuk obklopujúci vaše telesné orgány, ktorý môže byť príčinou mnohých ochorení, ako je zástava srdca, rakovina, mŕtvica, cukrovka či depresia.

Mýtus č. 4: Nízkosacharidové diéty neprospievajú srdcu


Nízkosacharidový jedálniček býva bohatý na tuky. Množstvo odporcov preto tvrdí, že low carb diéty sú spojené s vysokým cholesterolom a rizikom ochorenia srdcovými poruchami. Tuky samozrejme môžu do istej miery hladinu cholesterolu ovplyvňovať. Za vysokým cholesterolom ale stojí omnoho viac dôvodov. Napríklad príliš veľa stresu, fajčenie alebo obezita. Na vine môžu byť aj genetické predispozície. Dôležitým faktorom je aj to, aký typ tuku konzumujete. Nízkosacharidový jedálniček by mali tvoriť predovšetkým zdravé tuky, teda tie z rýb a morských plodov, chudého mäsa, kvalitného oleja alebo orechov.

Foto c.2

Mýtus č. 5: Nízkosacharidové diéty fungujú, pretože znížite kalorický príjem


Mnoho odporcov low carb diét tvrdí, že za zhodené kilogramy môže len obmedzený príjem kalórií. To je síce pravda, ale nie je to všetko. Hlavnou výhodou zbavenia sa nadbytočných kíl je to, že k tomu dochádza úplne automaticky. Pri nízkosacharidovom stravovaní sa ľudia cítia sýti a jedia menej bez toho, aby museli počítať kalórie alebo si vážiť porcie. Nízkosacharidový jedálniček je zároveň bohatý na proteín, ktorý dokáže zrýchliť metabolizmus a pomôcť tak telu spáliť viac kalórií. Nízkosacharidové stravovanie nie je len o strate prebytočných kilogramov. Dokáže efektívne pomôcť aj pri liečbe cukrovky alebo epilepsie.

Mýtus č. 6: Pri nízkosacharidových diétach jete málo rastlinných potravín


Nízkosacharidová diéta neznamená bezsacharidová. Vynechanie potravín rastlinného pôvodu pri tomto spôsobe stravovanie je naozaj mýtus. V skutočnosti môžete aj pri dodržaní limitu 50 gramov sacharidov denne zjesť pomerne veľké množstvo zeleniny, bobúľ (maliny, černice a pod.), orechov a semienok. Do low carb jedálnička môžete zaradiť dokonca až 150 gramov sacharidov. Záleží na tom, akú konkrétnu diétu si vyberiete. Nízkosacharidovo sa môže stravovať aj vegetarián či vegán.

Mýtus č. 7: Ketóza je nebezpečná


S ketózou je spojených množstvo nepresných informácií. Aj napriek tomu, že je to pre človeka úplne prirodzený metabolický jav. Ak výrazne obmedzíte príjem sacharidov, začne telo produkovať ketóny. Tie následne používa na svoj pohon namiesto sacharidov. Ketóza nastáva nielen pri keto diéte, ale aj v prípade, keď ste dlho nejedli. Jej ľahšou formou formou prechádza telo napríklad aj počas spánku. Pre zdravého človeka je tento stav úplne bezpečný. Mnoho ľudí si bohužiaľ pletie ketózu s ketoacidózou. Ide o nebezpečný stav, ktorý môže nastať u ľudí trpiacich cukrovkou I. typu. Výnimočne sa môže vyskytnúť aj pri diabete II. typu. Vplyvom zvýšeného množstva ketolátok dochádza k zastaveniu produkcie inzulínu. Ide o veľmi vážny stav, ktorý môže skončiť aj smrťou.

Mýtus č. 8: Mozog nemôže fungovať bez sacharidov


Mnoho ľudí verí, že sacharidy majú zásadný vplyv na fungovanie mozgu. Je dokázané, že sacharidy mozog pre svoje fungovanie dokonca preferuje. Niektoré mozgové bunky ani iné palivo, než sacharidy vo forme glukózy, neakceptujú. Iné sú však schopné bez problémov využiť ketóny. A tu prichádza na rad metabolický proces nazývaný glukoneogenéza. Aj keď nemáte dostatočný príjem sacharidov, vaše telo dokáže produkovať glukózu aj z látok nesacharidovej povahy, napríklad z proteínu. Preto sacharidy ako palivo pre váš mozog nepotrebujete. Veľa ľudí na nízkosacharidovej diéte dokonca tvrdí, že im mozog funguje lepšie.

Foto c.3

Mýtus č. 9: Nízkosacharidové diéty ničia fyzickú výkonnosť


Väčšina športovcov je na vysokosacharidovej strave. Mnoho ľudí si však myslí, že sacharidy sú pre fyzickú výkonnosť kľúčové. Obmedzenie sacharidov spočiatku vedie k nižším výkonom, ale je to len dočasný stav. Telu chvíľu trvá, kým si zvykne na nový spôsob fungovania, teda získavania energie z tukov namiesto sacharidov. Nízkosacharidové diéty ovplyvňujú fyzické výkony skôr pozitívne, predovšetkým pri vytrvalostných športoch. Musíte však dať telu najskôr čas, aby sa na nový spôsob stravovania adaptovalo.