9 mýtov o nízkosacharidových diétach

Ako každé zdravé stravovanie si nájde nízkosacharidová diéta svojich priaznivcov aj odporcov. Je to jedna z najaktuálnejších tém. Na internete nájdete diskusie, v ktorých mnoho ľudí stojí za názorom, že ide o najlepší spôsob stravovania. Iní naopak budú tvrdiť, že ide len o trend súčasnej doby, ktorý škodí vášmu zdraviu. V tomto článku vám popíšeme 9 najčastejších mýtov o nízkosacharidovom stravovaní. Čo vlastne môžete jesť a čomu sa naopak treba vyhnúť? 

Nízkosacharidová diéta: tabuľka

Ovocie

✔️ iba bobuľové

Mliečne výrobky

✔️

Prírodné sladidlá

✖️

Obilniny, múka, strukoviny (sója)

✖️

Stužené tuky

✖️

Maslo, masť

✔️

Slanina

✔️

Umelé sladidlá

✖️

Stévia

✔️

Mäso, vajcia

✔️

Ryby a morské plody

✔️

Alkohol

✔️obmedzene

Nízkosacharidová diéta: Jedálniček

DailyMix raňajky, hlavné jedlá, desiaty, snacky, ale aj ready to eat potraviny, vďaka ktorým si ľahko poskladáte jedálniček na celý deň. Už ste si vybrali, čo ochutnáte? Tak šup šup s tým do košíka.

Mýtus č. 1: Je to trendy

Toto označenie si získa diéta, ktorá je populárna veľmi krátky čas. Ide o niečo nové, čo mnohí z nás môžu vnímať len ako ďalší životný štýl zdravého stravovania. Sacharidová diéta sem však nepatrí, pretože jej benefity boli potvrdené mnohými odborníkmi a je populárna už desiatky rokov. Nie je to teda len módna diéta, ako si mnohí ľudia myslia. Robert Atkins je zakladateľom Atkinsonovej diéty, pri ktorej sa výrazne obmedzujú sacharidy. Svoju prvú knihu vydal v roku 1972. Avšak úplne prvá kniha o nízkosacharidovom stravovaní vyšla už vo roku 1863 a jej autorom je anglický hrobár William Banting. Ten trpel obezitou, ktorá mu negatívne ovplyvňovala jeho zdravie a začal sa venovať svojmu jedálničku, aby sa čo najefektívnejšie zbavil tuku. Práve nízkosacharidová diéta mu pomohla schudnúť. Vzhľadom na dlhodobé a vedecky preukázané úspechy nízkosacharidového stravovania nie je možné túto diétu považovať len za aktuálny trend.

Nízkosacharidová diéta: skúsenosti

Ak váhate, ako začať so zdravým stravovaním, prečítajte si príbehy žien a mužov, ktorí sa vďaka diéte zmenili na nepoznanie. Výsledky sú neskutočné!

Mýtus č. 2: Držať diétu dlhodobo je nemožné

Odporcovia nízkosacharidových diét veľmi často tvrdia, že sa nedajú držať dlhodobo. Neexistujú žiadne vedecké dôkazy o tom, že sa nízkosacharidové stravovanie dodržiava veľmi ťažko. Každá diéta má však svoje obmedzenia. Potraviny, ktoré vyradíte zo svojho jedálnička vám postupom času môžu začať chýbať, preto ich budete znova vyhľadávať. To následne vedie k porušeniu diéty a opakovanému nárastu váhy. Pri niektorom stravovaní musíte vynechať vybrané skupiny potravín alebo zredukovať váš kalorický príjem. Výhodou nízkosacharidovej diéty je v tom, že sa môžete najesť do sýtosti bez toho, aby ste priberali na váhe. Nemáte preto stále na niečo chuť a nemáte potrebu kupovať nezdravé sladkosti. V tom spočíva rozdiel v diétach, ktoré sú postavené na zníženom príjme kalórií, pri ktorých sa nenajete do sýtosti a často vás preto prepadáva vlčí hlad. Vzhľadom k tomu ich potom veľa ľudí dlhodobo nezvláda a diétu porušia. Ďalší problém, ktorý môže zapríčiniť porušenie zdravého stravovania je nedostatok času na prípravu jedla. Aj toto sa však dá vyriešiť. Tu nájdete tipy na nízkosacharidové recepty. Sú časovo nenáročné a zaručia vám kvalitné jedlo po celý deň.

Tip! Vyskúšajte ochutnávkový balíček DailyMix, v ktorom nájdete jedlá na raňajky, obed aj večeru a ich príprava vám nezaberie viac ako 5 minút.

Mýtus č. 3 Väčšinu zhodených kíl tvorí voda

Telo si uschováva veľa sacharidov vo forme glykogénu vo svaloch a pečeni. Glykogén na seba viaže veľa vody a ak obmedzíte príjem sacharidov, dôjde ku zníženiu jeho zásob. To je dôvod, prečo pri prechode na nízkosacharidovú stravu stratíte veľkú časť váhy v podobe vody. Presne tento dôvod býva častým argumentom odporcov low carb stravovania, podľa ktorých všetko schudnuté je len voda. A to nie len jeden z ich argumentov proti tomuto druhu stravovania. Pri nízkosacharidovej diéte však nejde dole s váhou len voda. Strácate telesný tuk, a to predovšetkým viscelárny tuk v oblasti brucha. Ten sa nachádza v blízkosti životne dôležitých orgánov, vrátane čriev, žalúdka a pečene. Môže byť príčinou mnohých ochorení, ako je srdečná zástava, rakovina, mŕtvica, cukrovka či depresia.

Mýtus č. 4: Nízkosacharidové stravovanie neprospieva srdcu

Nízkosacharidový jedálniček býva zvyčajne bohatý na tuky. Mnohí odporcovia preto tvrdia, že low carb diéty sú spojené s vysokým cholesterolom a rizikom srdcových ochorení. Tuky do istej miery môžu, samozrejme, hladinu cholesterolu ovplyvňovať. Zvýšený cholesterol má však podstatne viac dôvodov. Na vine môže byť veľký miera stresu, fajčenie, obezita, ale aj genetická predispozícia. Dôležitým faktorom je aj to, aký typ tuku konzumujete. Nízkosacharidový jedálniček by mal byť tvorený predovšetkým zdravými tukmi. Tým sa rozumie tuk z rýb a morských plodov, chudého mäsa, kvalitných olejov alebo orechov.

Mýtus č. 5: Nízkosacharidová diéta funguje len preto, lebo znížite kalorický príjem

Odporcovia low carb diét prehlasujú, že za zníženie  váhy môže len obmedzený príjem kalórií. Je to síce pravda, ale to nie je všetko. Hlavnou výhodou je, že sa  zbavíte nadbytočných kíl, a že k tomu dochádza automaticky. Ak začnete s nízkosacharidovým stravovaním, budete jesť menej a cítiť sa sýti bez toho, aby ste si museli odvážiť každú porciu alebo počítať kalórie. Nízkosacharidový jedálniček je bohatý aj na proteíny, ktoré dokážu zrýchliť metabolizmus a pomáhajú telu spáliť viac kalórií. Nízkosacharidová diéta nie je len o strate nadbytočných kíl, ale dokáže efektívne pomôcť pri liečbe cukrovky či epilepsie.

Nízkosacharidová strava: recepty

Nechajte sa inšpirovať. DailyMix pre vás pripravil jednoduché recepty, ktoré vám zaberú len chvíľku a pripravíte si chutné  jedlá, o ktoré sa musíte počas varenia veľmi starať. Ak máte radšej tlačenú formu receptov, nízkosacharidový receptár a je pre vás to ideálne. Okrem receptov tam nájdete aj diétny plán, rady a tipy, čo jesť a mnoho ďalšieho.

Mýtus č. 6: Nízkosacharidový jedálniček obsahuje málo potravín rastlinného pôvodu

Nízkosacharidová diéta neznamená, že úplne vypustíte sacharidy zo svojho jedálnička. Vynechanie potravín rastlinného pôvodu v tomto spôsobe stravovanie je naozaj mýtus. Skutočnosť je taký, že môžete, pri dodržaní limitu 50 g sacharidov denne, zjesť pomerne veľké množstvo zeleniny, bobúľ (maliny, černice a pod.), semienok a orechov. Záleží len na tom, akú konkrétnu diétu si vyberiete. Nízkosacharidový jedálniček je možné zostaviť aj pre vegetariánov alebo vegánov.

Nízkosacharidová diéta: čo jesť?

Môže sa vám zdať, že obmedzení pri low carb diéte je viac ako dosť. Nie je to však pravda. Medzi povolené potraviny patria vajcia, mäso, ryby, morské plody, jogurty a vyššie uvedené orechy, semienka, bobuľové ovocie a niektoré druhy zeleniny.

Mýtus č. 7: Ketóza je nebezpečná

Čo sa týka ketózy, je množstvo nepresných informácií aj napriek tomu, že v ľudskom tele o úplne prirodzený metabolický jav. V prípade výrazného obmedzenia príjmu sacharidov, začne telo produkovať ketóny, ktoré následne používa namiesto sacharidov ako svoj pohon. Ketóza nastáva nielen pri keto diéte, ale aj v tom prípade, ak dlhší čas nejete. Ľahšia forma ketózy prebieha napríklad aj počas spánku.

Pre zdravého človeka je tento stav úplne bezpečný. Mnoho ľudí si však zamieňa ketózu s ketoacidózou. Tu ide o stav, ktorý je nebezpečný a môže nastať u ľudí trpiacich cukrovkou I. typu. Výnimočne sa vyskytuje aj u diabetu II. typu. Vplyvom zvýšeného množstva ketolátok následne dochádza k zastaveniu produkcie inzulínu. Ide o veľmi vážny stav, ktorý môže skončiť aj smrťou. Preto je potrebné vedieť o svojom zdravotnom stave všetko a na nič sa nehrať.

Tip! Urobte si krajšie ráno a pripravte si diétne keto jedlo – recepty na raňajky. Príprava je veľmi jednoduchá a časovo nenáročná.

Mýtus č. 8: Bez sacharidov nemôže fungovať mozog

Množstvo ľudí tvrdí, že sacharidy majú zásadný vplyv na fungovanie mozgu. Je dokázané, že mozog pre svoje fungovanie dokonca sacharidy preferuje. Niektoré mozgové bunky neakceptujú nič iného ako sacharidy vo forme glukózy, ale naopak sú schopné bez problémov využívať ketóny. V tomto prípade následne prichádza na rad metabolický proces, ktorý sa nazýva glukoneogenéza. To znamená, že ak nemáte dostatočný príjem sacharidov, vaše telo dokáže produkovať glukózu aj z látok nesacharidovej povahy, napríklad z proteínu. Sacharidy teda ako palivo váš mozog nepotrebuje. Mnoho ľudí dokonca tvrdí, že im mozog lepšie funguje vďaka nízkosacharidovej strave.

Mýtus č. 9: Nízkosacharidová strava ničí fyzickú výkonnosť

Predpokladá sa, že dostatočne vysoký príjem sacharidov v strave je nevyhnutný na to, aby sme mohli športovať a vyvíjať náročnejšiu fyzickú aktivitu. Z tohto tvrdenia teda vychádza, že človek na nízkosacharidovej strave nemôže športovať. Je pravda, že väčšina vytrvalcov a silových športovcov dodržiava skôr vysokosacharidovú stravu. Pre väčšinu ľudí to preto znamená, že sacharidy sú kľúčové pre fyzickú výkonnosť. Spočiatku vedie obmedzenie sacharidov k nižším výkonom, ale to je len dočasný stav. Telo si zvyká na nový spôsob fungovania získavania energie z tukov namiesto sacharidov, čo chvíľu trvá. Nízkosacharidová diéta naopak pozitívne ovplyvňuje všetky fyzické výkony, predovšetkým pri vytrvalostných športoch. Musíte najskôr dať telu čas, aby si zvyklo na nový spôsob stravovania a mohlo sa naň adaptovať. Nízkosacharidová strava teda nepredstavuje žiadnu zásadnú prekážku pri športe a neovplyvňuje fyzickú zdatnosť.